Jadłospis
OD 27.05. DO 31.05.19r.
DZIEŃ TYGODNIA
DZIEŃ TYGODNIA
|
RODZAJ POSIŁKU |
SKŁAD POSIŁKU |
GRAMATURA DAŃ |
||
PONIE DZIAŁEK |
ŚNIADANIE |
Pieczywo wieloziarniste (składniki: mąka pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże, ziarna soi, żyta, pszenicy, siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, sezam. Może zawierać: orzechy arachidowe, inne orzechy), masło, szynka wieprzowa (składniki: mięso wieprzowe 77%, woda, sól, przyprawy. Produkt może zawierać gluten, jaja, gorczycę, soję), pomidor, herbata z cytryną (składniki: woda, napar z czarnej herbaty, cukier kryształ, cytryna). |
200g, 150-200ml |
||
ZUPA |
Zupa brokułowa z ziemniakami i zieloną pietruszką (składniki: woda, wywar mięsny z kurczaka, wywar warzywny ( w tym warzywa strączkowe, marchewka, por, pietruszka korzeń, seler, brukselka; brokuł, ziemniaki, sól, pieprz (może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), śmietana, mąka pszenna). |
250ml |
|||
II DANIE |
Zapiekanka mięsno- makaronowa z żółtym serem(składniki makaronu: mąka pszenna, jajka/ kurkuma); składniki sosu mięsnego: mięso wieprzowe, sól, pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), przyprawa do mięsa mielonego (składniki: sól, papryka słodka, czosnek, owoc kolendry, gorczyca biała, cebula, majeranek, marchew, pieprz czarny, tymianek, chili, rozmaryn, ziele angielskie. Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko(łącznie z laktozą), soję, seler, orzeszki ziemne i sezam), przecier pomidorowy składniki: koncentrat pomidorowy 28-30%, pomidory, produkt pasteryzowany; śmietana (mleko), mąka pszenna; Ser żółty (składniki:mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, może zawierać śladowe ilości jaj), pomidory świeże, papryka świeża),kompot wieloowocowy (skład: woda, owoce 100% w zmiennych proporcjach - śliwka, porzeczka czerwona, aronia, truskawka, wiśnia, cukier). |
250-300g, 150-200ml |
|||
PODWIECZOREK |
Płatki ryżowe na mleku z musem z gotowanej moreli(składniki: płatki ryżowe 100%). |
150g |
|||
WTOREK |
ŚNIADANIE |
Pieczywo ciemne graham (składniki: mąka pszenna, woda, mąka pszenna, zakwas (mąka żytniatyp 720, woda), drożdże, sezam), masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem (składniki: jajka; śmietana, sól, szczypiorek), pomidor, kawa z mlekiem(składniki: zboża 72% (jęczmień, żyto). |
200g, 150-200ml |
||
ZUPA |
Zupa pomidorowa z makaronem, warzywami i zieloną pietruszką (składniki makaronu: mąka pszenna, jajka/ kurkuma; składniki zupy: wywar mięsny z kurczaka, wywar warzywny (seler, marchewka, por, pietruszka korzeń), przecier pomidorowy skład: koncentrat pomidorowy 28-30%, pomidory, produkt pasteryzowany, sól, pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), śmietana, mąka pszenna, marchewka, pietruszka). |
250ml |
|||
II DANIE |
Siekany kotlet drobiowy (składniki: filet z kurczaka, ziołowa przyprawa do kurczaka(składniki: sól, zioła (29%): oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylia, cząber, czosnek, gorczyca biała, cebula, imbir, pieprz czarny, kozieradka, kminek. Produkt może zawierać znikome ilości produkcyjne: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, seler, orzeszkiziemne i sezam), zioła prowansalskie, pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), sól, mąka pszenna, jajka, majonez (składniki: żółtko jaja, skrobia pszenna, białko mleka, śladowo gorczycę), olej rzepakowy do smażenia), ziemniaki (składniki: masło, sól), surówka z marchewki i jabłka(składniki: marchewka, sok z cytryny, cukier kryształ, jabłko), kompot wieloowocowy (składniki: woda, owoce 100% w zmiennych proporcjach - śliwka, porzeczka czerwona, aronia, truskawka, wiśnia, cukier). |
250-300g, 150-200ml |
|||
PODWIECZOREK |
Drożdżówka z serem (składniki: mąka pszenna typ 500, woda , cukier kryształ, margaryna- tłuszcze zwierzęce; roślinne, woda 19%, sól 0,35%, emulgatory, regulator kwasowości, aromat, substancje wzbogacające: witaminy A, D, E, drożdże, sól, jajka, dodatek cukierniczy- olej roślinny rafinowany( rzepak, palma), dekstroza, mąka sojowa, enzymy (pszenica), ( E300- kwas askorbinowy, E920- środek do przetwarzania mąki),mleko. |
50g, 150ml |
|||
ŚRODA |
ŚNIADANIE |
Zupa mleczna z drobnym makaronem(składniki: woda, mąka pszenna, jajka, sól), weka (składniki: mąka pszenna, woda, sól, drożdże, cukier, produkt może zawierać mąkę sojową) z masłemi dżemem owocowym(składniki: truskawki/ brzoskwinie 40%, cukier, woda, substancja żelująca. Sporządzono z 40g owoców na 100g produktu). |
150-200ml, 50g |
||
ZUPA |
Zupa ogórkowa z ziemniakami i zieloną pietruszką(składniki: woda, wywar mięsny z kurczaka, wywar warzywny(marchew, pietruszka korzeń, por, seler), ogórek kwaszony skład: ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach (czosnek, koper, chrzan), sól), ziemniaki, marchewka, sól, pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), śmietana, mąka pszenna). |
250ml |
|
||
II DANIE |
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym (składniki: kapusta świeża, mielone mięso wieprzowe, kasza manna (z pszenicy), ryż biały (może zawierać gluten), jajka, sól, pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), olej rzepakowy do smażenia; woda, pomidory, przecier pomidorowy składniki: koncentrat pomidorowy 28-30%, pomidory, produkt pasteryzowany); śmietana, mąka pszenna, masło), kompot wieloowocowy (składniki: woda, owoce 100% w zmiennych proporcjach - śliwka, porzeczka czerwona, aronia, truskawka, wiśnia, cukier). |
250-300g, 150-200ml |
|||
PODWIECZOREK |
Wafle zbożowo- ryżowe (składniki: mąka pszenna 97% ,mąka ryżowa 1%, olej rzepakowy 1,5%, sól morska 0,5%)z dodatkiem twarożkustraciatella(składniki: ser twarogowy, jogurt naturalny składniki:mleko pasteryzowane, białka mleka, mlekow proszku, kultury bakterii jogurtowych), cukier waniliowy, czekolada gorzka 70% składniki: miazga kakaowa (miejsce pochodzenia: Afryka), cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi). Masa kakaowa minimum 70%.Może zawierać orzeszki arachidowe, migdały, orzechy laskowe, nasiona sezamu, mleko, pszenicę i jaja). |
150g |
|||
CZWARTEK |
ŚNIADANIE |
Pieczywo wieloziarniste (składniki: mąka pszenna, żytnia, woda, sól, drożdże, ziarna soi, żyta, pszenicy, siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, sezam. Może zawierać: orzechy arachidowe, inne orzechy), masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką(składniki: twaróg biały: mleko, serwatka; śmietana ; sól; szczypiorek), ogórek świeży bez skórki, kakao (składniki: kakao ciemne, mleko. Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka, glutenu). |
200g, 150-200ml |
||
ZUPA |
Zupa marchewkowa z makaronem i zieloną pietruszką (składniki: woda, wywar mięsny z kurczaka, wywar warzywny ( w tym marchewka, por, pietruszka korzeń, seler), marchew, sól, pieprz (może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), śmietana, mąka pszenna; składniki makaronu: mąka pszenna, jajka/ kurkuma). |
250ml |
|||
II DANIE |
Bitki wieprzowe w sosie własnym (składniki: szynka wieprzowa, ziołowa przyprawa pieczeni(składniki: sól, zioła (29%): oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylia, cząber, czosnek, gorczyca biała, cebula, imbir, pieprz czarny, kozieradka, kminek. Produkt może zawierać znikome ilości produkcyjne: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, seler, orzeszkiziemne i sezam), zioła prowansalskie, pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), sól, mąka pszenna, śmietana, olej rzepakowy do smażenia), ziemniaki (składniki: masło, sól), surówka z sałaty masłowej, ogórka świeżego, pomidora z dodatkiem koperku(składniki: sałata masłowa, pomidor, ogórek świeży, koperek świeży, sól, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, białka mleka, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku (z mleka), kultury bakterii jogurtowych, śmietana), kompot wieloowocowy (składniki: woda, owoce 100% w zmiennych proporcjach - śliwka, porzeczka czerwona, aronia, truskawka, wiśnia, cukier). |
250-300g, 150-200ml |
|||
PODWIECZOREK |
Jogurt naturalny (składniki: mleko pasteryzowane, białka mleka, mlekow proszku, kultury bakterii jogurtowych) z miodem (składniki: cukier inwertowany, syrop skrobiowy), bananem i ziarnami słonecznika. |
||||
PIĄTEK |
ŚNIADANIE |
Pieczywo ciemne graham (składniki: mąka pszenna, woda, mąka pszenna, zakwas (mąka żytniatyp 720, woda), drożdże, sezam),masło, pasta rybna(składniki: gotowany, mielony filet rybny, sól, pieprz(może zawierać: śladowo gorczycę, seler, mleko, laktozę, jaja, soje, gluten), śmietana, koper świeży), papryka świeża bez skórki, herbata z cytryną (składniki: woda, napar z czarnej herbaty, cukier kryształ, cytryna). |
200g, 150-200ml |
||
ZUPA |
Zupa jarzynowa z ryżem i zieloną pietruszką (składniki zupy: wywar mięsny z kurczaka, wywar warzywny, bukiet warzyw 7 składnikowy (w tym warzywa strączkowe, marchewka, por, pietruszka korzeń, seler, brukselka, kalafior), pieprz(może zawierać: gorczyca, seler, mleko, laktoza, jaja, soja i gluten), sól, śmietana, mąka pszenna; ryż biały może zawierać gluten). |
250ml |
|||
II DANIE |
Pierogi ruskie (składniki ciasta: woda, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, sól. Składniki farszu serowego: twaróg biały (mleko), cebula smażona na maśle, sól, pieprz (śladowo gorczycę, seler, mleko, laktozę, jaja, soje, gluten), ziemniaki), kompot wieloowocowy (składniki: woda, owoce 100% w zmiennych proporcjach - śliwka, porzeczka czerwona, aronia, truskawka, wiśnia, cukier). |
250-300g, 150-200ml
|
|||
PODWIECZOREK |
Budyń śmietankowy (składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana. Produkt może zawierać śladowe ilości soi, pszenicy, mleka i orzechów laskowych. Mleko) z musem brzoskwiniowym. |
150g |
|||
OPRACOWAŁ: PIEKARCZYK J.